Saturday, 23 July 2016

Hiatus

Assalamualaikum semua and hi.


Maaf tak dapat nak update buat masa sekarang atas sebab aku tengah ada LATIHAN KLINIKAL. In syaa Allah lepas habis klinikal aku ni, bila free, aku akan update blog. Terima kasih sebab sudi blogwalking blog ni :) Oh! Bagi yang invite join segmen tu, bila free, kalau segmen tu masih berjalan in syaa Allah aku cuba join sebab korang dah invite kan. Tapi buat masa ni tak dapat lah.

Okeh, kalau lah ada yang tertanya aku klinikal untuk apa, kat mana semua tu. Aku buat latihan klinikal ni di hospital dekat area rumah aku ni je sebab senang tapi tak lama lagi aku kena klinikal jauh nun kat Penang huhu. Klinikal ni aku kena buat untuk cukupkan jam kredit kat universiti untuk graduate. Kalau tak cukup, habislah tak dapat graduate sampai cukup haha. Apa yang best klinikal? Haha, bagi pengalaman aku, yang bestnya klinikal ni sebab aku dapat praktis apa yang dah belajar practically (yelah, kalau belajar theory je kekadang ada tak faham kan hihi so bila praktikal, in syaa Allah faham dan ingat) dan aku dapat kenal ramai student lain dari universiti lain. Dapatlah kenal student yang amik sama course kan sambil dapat kawan baru :) So, untuk kali ni aku klinikal di bahagian radiologi, nanti kat Penang baru di bahagian radioterapi hmm jia you! :) K tu je rasanya, nanti bila free aku akan update blog. Kalau nak tahu serba sedikit mengenai klinikal aku atau course yang aku amik, boleh tanya. In syaa Allah aku akan buat entri pasal tu kalau perlu.

Friday, 15 July 2016

Review bagi Pemenang Segmen Bloglist Raya

Assalamualaikum semua. Ingat lagi segmen aku Bloglist Raya by Athirah Ismail? Hihi maaf, sekarang baru nak update untuk blog review segmen ni. Aku akan review 5 blog dalam satu entri okeh. So ready? Haha jom!

Review 1


Pemenang pertama ialah SpendaLusuh

Boleh klik pada gambar untuk ke blog owner. Okeh untuk blog SpendaLusuh ni, yang buat aku tertarik adalah pada header dia. Ada quote yang bagi aku memberi maksud tersendiri dan agak funny hihi. Quote yang berbunyi 'Hidup ini ibarat Spenda, semakin Lusuh semakin banyak pengalamannya' :D Blogger SpendaLusuh ni aku tengok sering join banyak segmen dan buat segmen dalam masa yang sama, memberi info yang banyak. So apalagi, pergilah blogwalking blog SpendaLusuh ni ya :)

Review 2


Pemenang kedua ialah Syaidah Seha

Boleh klik pada gambar untuk ke blog owner. Untuk blog ni, ia kepunyaan blogger berumur 25 tahun (pangkat akak pada saya, hai kak syaidah *lambai tangan*) Kak syaidah pun banyak join segmen. Blog kak syaidah simple but nice. Kemas je takdelah serabut kalau orang datang singgah :) Korang pergilah blogwalking blog dia k.

Review 3


Pemenang ketiga ialah Nisha

Boleh klik pada gambar untuk ke blog owner. Wah, nampak tak? Owner blog ni minat betul watak Fang dalam kartun Boboiboy. Ahaha sis ada tengok Boboiboy The Movie, best jugak. Btw, comel nya lahai blog adik nisha ni. Kiut hihi :) Adik nisha ni pun rajin join segmen, jadi blogger yang nak invite adik nisha untuk join segmen bolehlah ke blog dia k. Jom blogwalking ke blog nisha gaiss.

Review 4


Pemenang keempat ialah Fatin Qasif

Boleh klik pada gambar untuk ke blog owner. Blog fatin comel penuh dengan wallpaper love love gitu :) Comel seperti tuannya. Adik fatin bakal menjadi calon PT3 next year so sis doakan adik fatin dapat tempuh PT3 dengan mudah serta mendapat kecemerlangan ya in syaa Allah. Okeh, jom jom blogwalking blog fatin dan support blogger gaiss.

Review 5


Pemenang kelima ialah Cikla

Boleh klik pada gambar untuk ke blog owner. Orait, untuk blogger Cikla ni saya rasa ramai familiar dengan nama dia kan. Cikla ni rajin join segmen blogger-blogger dan rajin juga update entri blog. Follower pun ramai. Kepada yang belum pernah singgah blog Cikla ni, bolehlah singgah sekarang k. Blog Cikla sangat simple dan kemas. Tak banyak guna warna tapi masih tetap kemas. Jom blogwalking blog Cikla :)

Alhamdulillah selesai sudah amanah dan tanggungjawab untuk buat entri blog review ni. Semoga semua happy dan suka dengan review aku. Maaf kalau ada yang buat anda terguris atau terasa hati k. Akhir kata, jom support blogger-blogger semua dan jom ber-blogwalking gaiss :)

Sunday, 10 July 2016

Pemenang Pencarian Bloglist Raya by Athirah Ismail


Assalamualaikum and hi readers!

Di kesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin untuk semua :) Maaf sebab lambat update senarai peserta segmen aku ini dan maaf juga sebab baru nak update pemenang atas sebab-sebab tertentu. So, sementara aku boleh update ini, jomlah aku umumkan senarai pemenang segmen aku ini :) 

Pemenang bagi Bloglist Raya

 http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html

 https://pandapandaibercakap.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html

http://reenri.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html 

http://messarah.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html 

http://tomodachilavendra.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html


Pemenang bagi blog review


https://spendalusuh.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html 

http://cahayakukasih.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html 

http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html 

http://belogftnqsfsyhrsli.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html 

http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-raya-by-athirah.html


Tahniah aku ucapkan untuk semua pemenang segmen tak seberapa aku ini :) Akan datang in syaa Allah kalau ada rezeki, aku buat lagi segmen. Untuk yang tak menang, tak mengapa. In syaa Allah, next time eh. And mungkin rezeki korang ada lagi untuk segmen lain juga :) Terima kasih untuk semua yang support dan join segmen ini. Terharu hikhik :') Untuk blog review, nanti aku akan buat satu entri untuk tu eh. Terima kasih semua. Mari ber-blogwalking serta salam perkenalan semua blogger. Oh! Dan salam syawal ya semuanya.

Friday, 1 July 2016

Pencarian Bloglist Raya by Athirah Ismail

Assalamualaikum and hi reader

Yeay, akhirnya aku terdetik nak buat segmen bloglist ni yang telah lama berkuak-kuak dalam diri ni haha. Actually ni first segmen aku. Sebelum ni aku tak pernah rasanya buat segmen-segmen ni tapi sekarang aku nak buat. Okeh awat nak buat kan? Aku buat segmen ni sebab aku nak kenal lebih ramai blogger luar sana yang mungkin aku tak pernah singgah blog-blog mereka dan aku buat untuk kenal blogger-blogger yang aku pernah singgah blog-blog mereka juga hihi. Oh! Dalam pada masa yang sama, aku nak tingkatkan lagi trafik blog aku sebab sebelum ni aku lama juga tak update. Akhir-akhir ni yang quite active blogging :) So, aku harap segmen ni dapat sambutan lah dari blogger-blogger semua. (fighting!)


Okeh, syarat-syaratnya mudah je in syaa Allah.
  • Follow blog Athirah Ismail
  • Perlu buat entri mengenai segmen ni beserta tajuk entri 'Pencarian Bloglist Raya by Athirah Ismail'
  • Letakkan banner yang kurang cantik tu di entri dan backlink kan banner tu ke entri asal ni
  • Anda perlu tag rakan anda seramai 3 orang (boleh jgk nak general utk semua join)
  • Last sekali, tinggalkan link entri korang di komen entri ni
Yup, tu sahaja syaratnya :) Hope semua boleh join. Pemenang akan dipilih menggunakan random.org. Aku punya bloglist sangat lah kosong untuk korang isikan. Maaf sebab banner tak secantik mana untuk diletakkan ke entri korang. In syaa Allah malam 7 Julai atau hari keesokannya (8 Julai) aku akan umumkan pemenangnya.

Pemenang dari random.org untuk 5 blogger terawal akan aku letakkan di bloglist aku dan pemenang dari random.org untuk 5 blogger selepas tu akan aku review blog mereka :) In syaa Allah. Hopefully, segmen ni dapat sambutan menggalakkan dari semua. Kalau dapat 15-20 penyertaan pun aku bersyukur. Tak boleh aku nak harap banyak atau tinggi. Apapa pun, terima kasih. *Jika tiada sambutan, aku akan hold segmen ni ke waktu yang lebih sesuai tapi hope tak perlu hold lah :)*


Thursday, 30 June 2016

Review : Independence Day : Resurgence | Warcraft

Assalamualaikum and hi everyone

Since final dah berakhir, aku dan kawan aku keluar pergi tengok wayang. Haha, konon nak release stress final yang berminggu tu. Kitorang pergi mall yang dekat je dengan area fakulti kitorang, mudah kan. At first, cadangnya nak tengok Independence Day : Resurgence je tapi lepas beli tiket wayang movie tu, kawan aku cadang nak ajak aku tengok Warcraft pula. Hihi aku memang teringin nak tengok Warcraft tapi aku tak ingat pasal movie tu. Kalau aku ingat, aku sendiri yang akan ajak kawan aku tengok hikhik. K, so akhirnya kitorang tengok 2 movie dalam satu hari. Selesai solat asar, kitorang bergegas terus ke KFC nak beli juadah berbuka. Tapaw bawak balik. 

Okeh sedikit intro aku dah buat. Sekarang, masa untuk aku review kedua-dua movie yang aku tengok ni. Mana tahu dapat bagi korang sedikit idea mengenai movie-movie ni (if belum tengok) ataupun korang nak tahu if pendapat korang dengan aku sama atau tak hihi. Okeh jom mula.

INDEPENDENCE DAY : RESURGENCE


Sinopsis :
As the Fourth of July nears, satellite engineer David Levinson (Jeff Goldblum) investigates a 3,000-mile-wide mother ship that's approaching Earth. Fortunately, 20 years earlier, nations across the world started to use recovered extraterrestrial technology to develop an immense defense program. When the alien invaders attack with unprecedented force, the U.S. president, teams of scientists and brave fighter pilots spring into action to save the planet from a seemingly invincible enemy.
Credit to the owner


Bagi pendapat aku, dari segi jalan cerita dia agak lambat. Means that genre filem ni adventure/science fiction, so adventure dia tu ada cuma lambat sikit. Awal-awal agak mengantuk bagi aku lah. But filem ni punya effects memang meletop lah. Aku tengok pun wow! :) Ada aku nampak KLCC jatuh disebabkan kapal angkasa alien tu mendarat dekat bumi tapi sekejap je that moment. Fuh cun giler lah effects dia. Thumbs up untuk effects! Characters dalam cerita tu pun quite banyak, sampai awal-awal aku susah nak catch up siapa tu siapa ni haha. Oh btw antara pelakon-pelakon dia adalah Liam Hemsworth, Bill Pullman, Jeff Goldblum etc. Liam Hemsworth handsome je dalam filem ni haha okeh stop ;) Okeh overall, filem ni biasa-biasa je bagi aku even effects dia meletop kebaboom. Storyline agak kurang satisfied bagi aku. Perhaps lain bagi korang. So bagi yang nak tengok, boleh je tengok then boleh bagi pendapat korang pula. Setiap orang lain pendapat and ada yang tengok dari segi lain. Up to you :)

Untuk filem ni aku bagi 3 out of 5


WARCRAFT


Sinopsis :
Looking to escape from his dying world, the orc shaman Gul'dan utilizes dark magic to open a portal to the human realm of Azeroth. Supported by the fierce fighter Blackhand, Gul'dan organizes the orc clans into a conquering army called the Horde. Uniting to protect Azeroth from these hulking invaders are King Llane, the mighty warrior Anduin Lothar (Travis Fimmel) and the powerful wizard Medivh. As the two races collide, leaders from each side start to question if war is the only answer.
Credit to the owner

Hmm, ada yang aku baca review katanya Independence Day lagi best dari Warcraft. Ehem, lain pula pendapat aku sebenarnya haha. Bagi pendapat aku, Warcraft lagi dan lagi ohsem dari Independence Day tu but as you all know, every movie has its own uniqueness. Tapi kalau nak dibandingkan, Warcraft better. Kalau nak dipilih, aku surely akan pilih Warcraft buat masa ni. Semua pening, kenapa kenapa? Haha okeh, aku kata Warcraft better sebab dia ber-genre action/adventure/fantasy dan action mahupun adventure scene dia sangat cepat. Awal-awal dah nampak adventure dan action filem ni. Yes, aku suka! Thumbs up for this film :) Action scene sentiasa ada fuh best! Untuk effects, aku suka sebab even filem ni antara human dan orc which mean orc tu for sure guna computer tapi aku tak nampak pun. Dia macam real sangat dunia fantasy dengan human tu. Effects dia bagus. Storyline dia pun best sebab pantas scene action/adventure tu haha. Dari segi pelakon pulak, aku sendiri terkejut. Kenapa? Sebab di sebalik muka-muka orc yang ganas tu rupanya ada pelakon yang aku kenal tapi aku tak sangka dia pegang watak paling jahat dan aku benci haha. Siapa dia? Daniel Wu lah. Serius aku terkejut.

Ni lah dia antara pelakon dan watak orc yang dipegang

Daniel Wu yang kanan dan bawah. Okeh haha. Antara pelakon-pelakon lain untuk filem ni adalah Travis Fimmel, Ben Foster, Burkely Duffield etc. Okeh Burkely Duffield pun sangat ohsem dan handsome dalam filem ni tapi watak dia sekejap je haih. Kena tengok baru tahu kenapa sekejap :) So, overall, filem ni sangat best bagi aku. Korang patut tengok tau hihi.

Untuk filem ni aku bagi 4.5 out of 5


Okeh, selesai review aku. Ini bagi pendapat aku sendiri. Kalau bercanggah dengan pendapat korang, tak mengapa sebab setiap orang ada pendapat masing-masing :) Bagi yang belum tengok dua-dua filem ni atau salah satu, korang boleh pergi tengok. Kalau nak guna pendapat aku sebagai rujukan pun boleh, harap dapat bagi sedikit idea bagi sesiapa yang belum tengok k. 

So last sekali, apa pendapat korang mengenai filem ni? Sama ke dengan aku? :) Boleh komen di entri ni eh. In syaa Allah aku baca setiap satu. Terima kasih sudi baca.

Monday, 27 June 2016

Flashlight


Assalamualaikum and hi readers.

Okeh, berakhir sudah peperiksaan VIVA aku tadi. Actually aku orang first among kengkawan aku semua. K, memang stress masatu tapi alhamdulillah lalui dengan tabah even gementar sejuk satu badan nak jumpa pemeriksa haih. Rabbi yaassir wala tu'assir banyak kali disebut dalam hati agar dipermudahkan segalanya dan tenangkan hati :) Maka dengan berakhirnya viva aku tadi, tamatlah semester 2 untuk tahun 2 aku. Woah sekejap gila rasa nak jejak kaki dah untuk tahun 3. More and more hard but still cool dan belajar leklok and get result with flying colours k. In syaa Allah. Fighting!

Masa viva, aku masuk je bilik tu nervous gila but try to keep calm je actually. Duduk je terus dia tanya anything yang dia nak such as describe the RT department, workflow, a bit questions on head and neck cancer, immobilizing devices, gamma vs x-rays etc. Fuh, tabah je lah jawab soalan dia. Hopefully lulus dengan cemerlang amalan klinikal aku ni aamiin in syaa Allah. Oh aku dapat tahu student UiTM tengah final eh? Okeh, good luck tak kira sesiapa pun yang tengah exam :) Do the best and achieve the best aamiin. Wish me luck and doakan aku dapat result cemerlang untuk semua exam aku aamiin.

Sebenarnya tajuk entri ni takde kena mengena just masa aku buat entri ni, aku tengah dengar lagu Flashlight by Jessie J hikhik

Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016

Bersiaran kembali untuk segmen rutin 2bulan sekali di blog Fiza. Kembali dengan Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016. Ada yang tak sempat sertai bulan April yang lepas kan dan juga yang tak berpeluang masuk dalam bloglist blog Fiza. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 29 JUN 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1.  Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
2.  Copy coding dalam kotak bawah ni dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Sunday, 26 June 2016

Final


Assalamualaikum and hi everyone!

Yup, aku kurang update blog akhir-akhir ni. Why? Sebab sekarang aku tengah FINAL! Huhu. Tapi final aku dah nak sampai penghujung dah. Sebab tu lah dapat aku update blog sekarang. So, dengan blog yang serba baru ni, aku akan cuba untuk selalu update blog ya (macam ada org kesah pulak haha). 

Aku punya final bukan setakat exam atas kertas, yes aku ada exam amali dan juga klinikal. Woah, pengsan aku tapi alhamdulillah aku dah hadapi dengan tabah haha. Esok bersamaan hari Isnin adalah last exam untuk final aku ni. Ia adalah exam viva means that ia adalah exam klinikal aku. Macam mana? Pemeriksa akan tanya apapa je soalan yang dorang nak (berkaitan dengan radioterapi). Lebih kurang macam situasi interview. Jyeah, chaiyok untuk aku! 

Maka dengan berakhirnya exam final aku esok, berakhirlah semester 2 aku untuk tahun 2. K, tahun depan aku dah jadi student tahun 3 pula. Ya Allah, tabahkanlah aku untuk mengharungi hidup sebagai pelajar. Dah tak lama je lagi nak tahun 4 which mean road to baju pink pun tak lama dah. Fighting! Hopefully dapat graduate pada tahun yang sepatutnya in syaa Allah :)

Wish me luck! Doakan aku dapat result cemerlang aamiin.

Saturday, 25 June 2016

Pencarian Bloglist Sesi Julai by Aisyhah Nyais


Assalamualaikum semua

Yeay, dengan new look blog ni, rasa nak join segmen blogger lain. Btw, terima kasih kepada blogger hebat, Ecah untuk design ni. Tengah blogwalking blog ecah, ternampak pula segmen ecah ni. So, nak cuba lah, mana tahu ada rezeki berada dalam bloglist blogger hebat ni. Oh! Sebenarnya aku nak buat segmen bloglist ni jugak sebab bloglist aku tu kosong haha tapi nanti aku buat eh. Tak tahulah dapat sambutan ke tak segmen bloglist aku tu nanti tapi tak salah mencuba kan :)

So, segmen ni adalah segmen daripada Ecah. Syarat dia pun mudah je in syaa Allah. Jom join semuanya. Klik banner untuk join ya. Pemenang akan dipilih melalui random.org. Jom meriahkan lagi segmen ni k.

Segmen ni berlangsung dari 24/6/2016 sehingga 30/6/2016

Aku nak tag : Tashira | Yaya Shari

Thursday, 14 April 2016

Umrah



Assalamualaikum and hi readers!

Entri kali ni aku nak share serba sedikit pengalaman aku ke Tanah Suci. Aku hanya nak share generally pengalaman aku, tiada kaitan nak menunjuk atau riak tau. Jangan ada yang salah paham pulak bila baca tajuk entri ni. Hopefully lepas aku share ni, dapat memberi serba sedikit idea kepada sesiapa yang akan pergi melaksanakan umrah lepasni eh. In syaa Allah.

Alhamdulillah aku dan mak ayah aku diberi peluang menjejakkan kaki ke Tanah Suci, sesungguhnya itu semua atas keizinan Yang Maha Esa. Ok, first thing first kami menggunakan perkhidmatan dari agensi umrah yang aku pasti telah dikenali seluruh Malaysia. Alhamdulillah agensi ni memberi perkhidmatan yang sangat baik. Tiket flight semua dia bagi waktu hari kejadian di KLIA since tak mahu ada kes hilang ke kan. Sebelum tiba hari yang ditunggu, kami sekeluarga membuat persiapan untuk ke sana seperti barang-barang untuk melaksanakan umrah serta ibadah disana nanti. Kalau boleh tak mahu ada yang tertinggal. Persiapan ke Tanah Suci bukan sahaja pada barangan malah persiapan mental, fizikal, jasmani dan rohani. Seluruhnya kena bersiap since kita ke sana bukan macam pergi bercuti. Kita ke sana untuk beribadah serta mencari keredhaan Allah SWT.

Penerbangan kami ke Jeddah dulu. Pada hari tersebut, kami diminta untuk daftar beg yang ingin dibawa masuk ke perut kapal. Lepastu, mutawif ada memberi serba sedikit penerangan sebelum naik flight dan pada masa yang sama, agensi tersebut ada memberi sedikit buah tangan untuk dibawa naik ke flight dan memberi passport serta tiket flight kepada semua jemaah. Selang beberapa minit, kami sekeluarga terus bergegas ke Pintu C4 untuk boarding. Selesai mengambil tempat, terus rehatkan diri sambil dengar lah ayat-ayat suci al-Quran. Dalam flight tu dia ada monitor untuk kita tengok movie ke dengar lagu ke. Tapi sebaiknya dengar ayat-ayat suci al-Quran lah sebab kita nak pergi beribadah kan.

Perjalanan KLIA - Jeddah sangat lama, lebih kurang dalam 8 jam penerbangan. Sampai kat Jeddah masa tu dah pagi. Di Jeddah ni, ada cerita nak verify passport tu sangat lama tapi rombongan kami alhamdulillah dipermudahkan urusan tu. Sekejap sahaja, syukur. Banyakkan berdoa in syaa Allah semuanya lancar. Lepastu, perjalanan kami ke Madinah dengan menaiki bas mengambil masa lebih kurang 4 jam. Masa kami ke Madinah tu, waktu tu sejuk kat sana. Sangaaat. Since kami sampai Jeddah pagi dan dah nak masuk Subuh pun. Jadi, mutawif kami kata kami akan berhenti sekejap dalam perjalanan nanti untuk solat jamak Maghrib dan Isyak serta makan. Selepas tu, kami teruskan perjalanan ke Madinah. Sampai shj di Madinah, terus check in hotel dan rehat. Kami solat Subuh di hotel. Pengalaman berada di Madinah sangat best walaupun sejuknya hanya Allah yang tahu huhu. Orang Arab Madinah sangat friendly. Alhamdulillah hotel dgn Masjid Nabawi tak jauh mana pun. Pergi masjid dgn keluarga jalan kaki, setiap kali pergi masjid memang jalan kaki since tak jauh alhamdulillah. Selalunya aku akan pergi dgn mak aku since kami dua je perempuan dalam keluarga and lagi satu sebab mak aku kaki tak kuat sangat, so dia perlukan aku. Indah sangat Masjid Nabawi. Kami dibawa ziarah luar dan dalam Madinah. Kami di Madinah dalam 4-5 hari je. 

Pada hari untuk ke Tanah Suci Mekah, kami bersiap mandi sunat ihram dan seterusnya mutawif bawa kami berniat ihram di miqat. Selepas tu, kami terus menuju ke Mekah untuk membuat umrah pertama kami. Setiba je di hotel dalam pukul 10 malam, terus check in. Mutawif bagi kami rehat sekejap shj since semua dalam keadaan ihram kan. Lepastu, mutawif menunjukkan kami jalan untuk ke Masjidil Haram. Kami masuk ke dalam masjid melalui pintu King Fahd. Masuk pintu tu, keluar pun kalau boleh pintu tu supaya tak sesat. Mutawif bawa kami membuat tawaf di bahagian atas mungkin disebabkan bahagian bawah sudah ramai sangat. Maka bermulalah umrah kami dengan tawaf, seterusnya kami ke bahagian Sa'ie dan seterusnya bertahalul. Kemudian selesai lah umrah wajib kami dalam pukul 2/3 pagi waktu tu. Memang mengambil masa lama tapi alhamdulillah, pengalaman yang takkan dilupakan. Sepertimana di Madinah, di Mekah juga kami dibawa ziarah luar dan dalam Mekah. Mengikut agensi umrah kami, kami digalakkan melakukan 2/3 umrah sunat. Alhamdulillah setakat ni kami dapat ikut. Kami berpeluang solat di Masjidil Haram, masyaAllah hanya Allah tahu perasaan berada di sana.

Ok, sesiapa yang teringin nak beli barang di sana, aku cadangkan korang beli di Madinah since aku rasa harga dia murah lagi dan penjualnya friendly :)

Selesai 12 hari di Madinah dan Mekah, kami berangkat ke lapangan terbang Jeddah untuk ke KLIA. Gerak dari Jeddah dalam pukul 10 malam kalau tak silap dan sampai di KLIA tengah hari. Memang letih tapi satu pengalaman yang sangat best, aku pasti. Bawah ni antara gambar yang boleh aku share.

Lapangan Terbang Jeddah

Kawasan Masjid Nabawi

Masjid Quba'

Bukit Memanah. Masa ni sejuk sangat so kena pakai glove.

Banyak betul burung kat Mekah

Menara jam di Mekah, berdekatan Masjidil Haram

Pulang ke Kuala Lumpur

Aku tak dpt cerita panjang sangat, so ni aku share secara general je. Hope dapat bagi serba sedikit idea kepada sesiapa yang akan ke sana kelak. Kalau ada apapa soalan, boleh tanya kat komen. Kalau aku tahu, in syaa Allah aku jawab. Terima kasih sudi baca :)

Aku berdoa semoga semua yang sedang baca entri ni berpeluang ke Madinah dan Mekah untuk kali ke berapa pun. In syaa Allah. Berdoalah k.

Tuesday, 12 April 2016

Penang Trip



Assalamualaikum and hello everyone!

We meet again in another entry. Yeah so dalam entri kali ni aku nak share moments about Trip to Penang :) Probably entri ni akan panjang sikit so hope korang boleh baca till the end okay.

Ok, Penang Trip ni kawan aku yang bagi idea. Masa tu sebelum cuti midsem kitorang dah bincang sikit and plan haha. Sebabnya, kitorang plan nak pergi Penang ni masa midsem break. Yes sekarang aku tengah midsem break and semalam iaitu hari Isnin baru sampai KL dari Penang. Perjalanan yang memang letih tapi best lah. Then after selesai dengan klinikal, kitorang bincang sikit apapa yang perlu bawak and how the journey will be. Siap kemas barang malam tu, rehat so that esok tak letih sangat.

9 April
Aku dengan kawan aku bincang nak jumpa kat mana. Before jumpa dorang, aku pegi breakfast dulu so that tak lapar lah dalam perjalanan ke Penang nanti kan. Then dah berkumpul semua orang, terus gerak pegi pintu untuk naik bas. Bas sampai, naik then rehat sambil dengar lagu. Perjalanan amik masa dalam 4-5 jam. Kitorang sampai Butterworth terus pegi beli tiket balik KL sebab mudah dari beli masa balik nanti kan. Yang menyenangkan lagi, hari ni kawan aku yang ada kat Penang masa ni dapat amik kitorang naik kereta and bawak kitorang pusing-pusing Georgetown since hotel kitorang kat Georgetown. Terima kasih lah pada kawan aku tu haha. Kitorang pi beli jeruk madu pak ali, makan nasi briyani, jalan kat Bukit Bendera, jalan kat mall kejap pi cari sport shoes kawan-kawan aku, pegi makan pasembur and relaks kat tepi laut. Balik hotel dalam pukul 12.40 tengah malam. Memang hari yang memenatkan. Kawan aku yang bawak kereta tu pun balik Perak tengah malam tu jugak. Sori bro sebab bagi kau balik lambat but thanks tolong kitorang :)

View dari Bukit Bendera



View waktu malam

Ceria je cuti di Penang :)


10 April
Mulakan hari dengan breakfast di hotel dulu. Hari ni kitorang memang dah aim dari awal nak pegi Escape Park, Penang. Haha mula-mula rasa nak gelak sebab aku ni bukan jenis sport woman XD Tapi aku tak kisah so bantai jelah hihi. Escape Park punya review aku buat entri lain k in syaa Allah. So basically Escape Park ni memang memenatkan sesuai untuk sesiapa yang nak workout atau nak keluar peluh. Game dia best best untuk korang main. Sebabtu kitorang nak pegi sini untuk cuba game dia haha. Antara game yang kitorang main adalah Monkey Business, Kite Flyer, 'bungee jump' dengan Tube Race. Kebanyakkannya memang menggayatkan tapi serius best especially yang ada flying fox. Btw game dia ni lagi korang takut lagi seronok haha. Ada jugak aku terpikir kenapa aku pegi main game centu sedangkan aku ni bukanlah berani mana haha. Untuk hilangkan rasa takut yang selama ni ada dalam diri, so aku kuatkan diri untuk cuba lawan dengan main game game tu semua :) Haha sakit sakit lah badan aku ni. Balik agak dah maghrib jugak lah, then pi makan kedai dekat dekat area hotel. Makan mee sup urat wuu sedap wok. Balik hotel, mandi solat terus rebah ke katil haha. Ingat nak pegi mandi kolam malam tu but dah ngantuk tahap apa dah kan, so tido jelah lagi best huhu.



Nampak tak? Semua atas pokok kena panjat haha.

Wuu tinggi haha


11 April
Tamat lah sudah pengembaraan kami ke Pulau Pinang. Memori yang takkan dilupakan. Pagi ni kitorang breakfast di hotel jugak. Lepas tu kitorang bergerak naik teksi ke jeti untuk naik feri ke Butterworth. Pegi Penang lalu jambatan, balik naik feri. Sampai Butterworth terus ke stesen bas, tunggu bas sampai. Bila bas sampai, letak beg dan naik sambil tunggu bas gerak. Butterworth - TBS, satu perjalanan yang agak jauh dan lama. Fuh penat tapi seronok huhu. Semoga jumpa lagi Penang! 



View dari feri. Bye Penang!



Saturday, 2 April 2016

Get to Know Me : A Tag



Assalamualaikum and hi everyone!

Aku ada dapat tag Get to Know Me ni dari Erin Azmir. So bila kena tag, perlu jawab yer. Hampir terlupa pasal tag ni sebab busy sikit dengan klinikal huhu. Next week ada klinikal lagi. Chaiyok and fighting for me haha. K, jom get to know me if you do huhu.

1. Name
Full name? No need I think. Just call me Athirah :)

2. Age
I'm just turning 21 years old on March 9th

3. Best friend/s
I have a number of best friends for now since I'm quite close with them, love them but I think there no need to post their names here

4. Relationship status
Currently single

5. Piercings you have
None because as for me it's hurt haha

6. Piercings you want
None since I don't like it. It's hurt haha

7. Tattoos you have
None, as a Muslim we cannot have tattoos at any part of our body

8. Tattoos you want
I'm not fan of tattoos and I don't like it actually. Tattoos make my skin horrible.

9. Favourite blog
I love reading cute and tidy blog like Wanaseoby, Tashira, Erin Azmir and Beeha Azman 

10. The meaning behind my URL
Nothing complicated, just my name :)

11. Favourite band at the moment
I like to listen to korean songs actually so the group I like at the moment are EXO, VIXX, GOT7 and BTS. I also listen to 1 Direction songs but if solo singer, usually listen to Shawn Mendes, Justin Bieber and Charlie Puth. As for malay band, currently like to listen to Akim & The Majistret.

12. Favourite movie
I'm really really a fan of Divergent Series haha. I have followed the movie since Part 1. 

13. A fact about my personality
Quite quiet among people that I'm not so close but quite loud and funny among people I'm close to. Love to make my family and friends happy and laugh so hard lol. (I'm a cat lover and the only child in family)

14. What I hate most about myself
I hate most about my quiet side since sometime people perhaps will think that I'm a temper and arrogant lol (usually people that don't know me will think that way)

15. What I love most about myself
My friendly and crazy side since I love to make my family and friends happy when they are around me haha

16. What I want to be when I'm older
Hope I can be as what my studying course now or be a businesswoman since I want to have my own money to take care of my parents and cats :)

17. Ideas of the perfect date
Hmm I don't think of a date with boyfie but a date with a husband someday if have. So I think of going out together anywhere and watching movies together :')

18. Thing/s I hate most
Make my room messy and disturb any of my privacy

19. Weakness
Wish to be a more friendly person even if I meet anyone for the first time haha

20. Phobia
I afraid of lizard, frog and cockcroach. Oh my, please don't be nearby me. Yucks! I can go insane if there are those things nearby me.

21. What I hate most about school
Must come too early and no handphone with internet allowed lol

22. Things I find attractive in guys
Guys that take good care of his parents especially his mom since it reflect how he will take care of his wife someday

23. Biggest turn on
An intelligence, smart, nice-smelling and caring guy

24. Biggest turn off
Smokers and messy guy, oh and guy that is rude towards women with no good reasons

25. A random fact I know
Play with animals such as cats can give therapy to ourselves and relaxing

26. A quote I love my life on
At the moment, I love this quote - "Shoot for the moon, even if you miss you'll land among the stars." Usually this quote can motivate me.

27. Something I need to get off my chest
I miss my matriculation life actually because I just be there for 1 year only but still university life is nice eventhough need to use more money towards foods lol

28. A description of the person I hate and why I hate them
I don't hate that particular persons but just don't really like them haha. No need description and reasons I think, just let me keep it sorry

29. The last time I cried and why
I can't remember when the last time I cried but as long as I know, I have cried on 21st January 2016 because one of my cat died. Seriously sad for me to accept it but I know Allah love him more.

30. Looks or personality - why?
As for me, I choose personality because personality of a person reflect who he/she really are. Have good looks but with no good heart and rude, it does not really means anything for me.

Done!

Sunday, 27 March 2016

Segmen Auto Blogger Malaysia




Assalamualaikum semua!

K, ni segmen lagi yang aku join haha. Korang yang lain as a blogger pun patut join segmen ni. Jom jom! Yang 5 terawal akan di review dan diletak dalam bloglist. So, jom sambil merapatkan silaturrahim. Boleh klik banner eh untuk tahu info lebih lanjut.

Monday, 21 March 2016

GIVEAWAY by RosNordin



Yeay, bila dah mula aktif blogging ni, macam-macam giveaway lah segmen lah yang aku join. Kenapa? Sebab best join semua ni. Kalau ada rezeki, in syaa Allah boleh menang. Sambil tu boleh eratkan silaturrahim hihi. K kali ni aku join giveaway by RosNordin. Syarat dia mudah in syaa Allah dan hadiah dia pun bestttt! So siapa yang nak join, boleh click banner tu k :) Jom support blogger-blogger yang buat segmen/giveaway ni. 

Sunday, 20 March 2016

Meoww



Assalamualaikum and hi everyone.

Sorry for not updating blog quite long. Aku selalu jenguk blog ni tengok apa berlaku just aku tak update any post/entry je. So sekarang aku nak update about one of my interest which is CAT! Yeah, I love cat so much k :) Let's start!

Untuk post kali ni aku nak cerita sikit pasal kucing yang retis sangaaaaat kat Malaysia ni haha. Nak tahu kucing mana satu? Jom teruskan baca post ni. Aku nak letak antara 5 ekor kucing yang popular kat Malaysia ni.

Oh my Jep!


Ok, so first is JEP! Tengok lah dia dalam gambar atas tu semua, comel gilaaaaa XD I kenot lah tengok dia ergh geram. What is so special about this cute cat named Jep? Haha, aku tak pasti tapi aku rasa sebab muka dia. Korang tengok lah muka dia tu. Sepesen je haha, comel kann :'D Nak kata gembira pun tak tahu, nak kata sedih pun tak tahu hihi. Aku kenal si Jep ni dalam facebook. Most of the cat yang aku nak tunjuk ni mostly aku kenal dari facebook. Ada satu grup kucing yang perkenalkan si come ni. Dia ni kalah retis tau hihi. Masuk tv kemain, posing kemain lagi. Oh pliss aku tak tahan tengok dia, rasa nak peluk je. Kalau dapat peluang pegi jumpa dia memang nak jumpa sangat :') Take care dear little Jep hehe.




Ok next is FLUFFY! Tengok si Fluffy tu, comel tahap berapa juta ni haha :D Dia dipanggil Fluffy mungkin sebab bulu dia yang sangaaaaat gebu dan fluffy. Owner dia seorang penunggang motosikal yang mana owner selalu jugak bawak si Fluffy ni jalan naik motosikal. Woah semua mcm tak percaya? Fluffy ni boleh kata dipanggil Fluffy the Rider. Sebab? Sebab dia bonceng motosikal sekali dengan owner dia, mostly duduk kat bahu owner dia. And seriously, bila aku tengok dorang ni, ketar lutut takut si Fluffy ni jatuh ke apa ke huhu. But alhamdulillah sampai sekarang masih okay. Semoga sentiasa okay ya :') Oh, one more thing, si Fluffy ni suka minum air milo ais haha like seriously. K, dia sangat comel dengan cara dia sendiri. Hope dapat jumpa dia satu hari nanti hehe. Fluffy, jadi pembonceng yang berhemah k XD




Next is HAMDAN KARIPULEY! Haha nama dia dah gempak woohoo. K kucing ni selalu kepam balik rumah but yes still comel kuasa sejuta. Tak tahu kenapa dia selalu kepam, maybe main minyak hitam ke kan haha comel je lah si medan ni. Orang selalu panggil nama pendek dia je, Medan huhu. Senang nak panggil kannn. Aku tak boleh cerita panjang sangat since ada beberapa kucing lagi yang aku nak tunjuk :) By the way, love you Medan! Hope dapat jumpa lah kita ya hehe. Takmo kepam lagi k hihi.



K, now is NONAT time! :D Maaf kalau tak dapat cerita panjang ya. Kalau nak tahu update pasal si Nonat ni, bolehlah pegi check fanpage dia kat facebook, search je Nonat Fanpage :) Nonat ni nama pun comel, dia lagi lah comel kan. Dia ada beberapa ekor adik-beradik kalau tak silap haha. Ada nama Puyie dan lain-lain. So boleh check it out fanpage dia k semua. So, this is Nonat! Comel 200% haha XD



Yeay, ABAMBOY! Ni abamboy, dia adalah kucing istimewa. So because of that, dia ni special to everyone especially to owner dia. Semua sayang abam hensem ni. Comel dan hensem, bulu warna lawaa sangat. Nampak bersinar bulu dia kan :) Semoga abamboy dalam keadaan yang baik ya. Nak jumpa abamboy jugak. Hopefully someday k :'D

Done untuk some of the popular kucing kat Malaysia ni. Yang mana tak pernah tahu pasal dorang, boleh lah search untuk kenal dorang ni k. Banyak lagi kucing famous kat Malaysia ni tapi tak dapek nak letak semua huhu. Gambar semua credit to the owner of the picture. Terima kasih sebab sudi baca :) Bye!

Kalau ada idea nak aku post pasal apa, inform eh. Aku cuba untuk post pasal yang korang minta tu :)