Thursday, 30 June 2016

Review : Independence Day : Resurgence | Warcraft

Assalamualaikum and hi everyone

Since final dah berakhir, aku dan kawan aku keluar pergi tengok wayang. Haha, konon nak release stress final yang berminggu tu. Kitorang pergi mall yang dekat je dengan area fakulti kitorang, mudah kan. At first, cadangnya nak tengok Independence Day : Resurgence je tapi lepas beli tiket wayang movie tu, kawan aku cadang nak ajak aku tengok Warcraft pula. Hihi aku memang teringin nak tengok Warcraft tapi aku tak ingat pasal movie tu. Kalau aku ingat, aku sendiri yang akan ajak kawan aku tengok hikhik. K, so akhirnya kitorang tengok 2 movie dalam satu hari. Selesai solat asar, kitorang bergegas terus ke KFC nak beli juadah berbuka. Tapaw bawak balik. 

Okeh sedikit intro aku dah buat. Sekarang, masa untuk aku review kedua-dua movie yang aku tengok ni. Mana tahu dapat bagi korang sedikit idea mengenai movie-movie ni (if belum tengok) ataupun korang nak tahu if pendapat korang dengan aku sama atau tak hihi. Okeh jom mula.

INDEPENDENCE DAY : RESURGENCE


Sinopsis :
As the Fourth of July nears, satellite engineer David Levinson (Jeff Goldblum) investigates a 3,000-mile-wide mother ship that's approaching Earth. Fortunately, 20 years earlier, nations across the world started to use recovered extraterrestrial technology to develop an immense defense program. When the alien invaders attack with unprecedented force, the U.S. president, teams of scientists and brave fighter pilots spring into action to save the planet from a seemingly invincible enemy.
Credit to the owner


Bagi pendapat aku, dari segi jalan cerita dia agak lambat. Means that genre filem ni adventure/science fiction, so adventure dia tu ada cuma lambat sikit. Awal-awal agak mengantuk bagi aku lah. But filem ni punya effects memang meletop lah. Aku tengok pun wow! :) Ada aku nampak KLCC jatuh disebabkan kapal angkasa alien tu mendarat dekat bumi tapi sekejap je that moment. Fuh cun giler lah effects dia. Thumbs up untuk effects! Characters dalam cerita tu pun quite banyak, sampai awal-awal aku susah nak catch up siapa tu siapa ni haha. Oh btw antara pelakon-pelakon dia adalah Liam Hemsworth, Bill Pullman, Jeff Goldblum etc. Liam Hemsworth handsome je dalam filem ni haha okeh stop ;) Okeh overall, filem ni biasa-biasa je bagi aku even effects dia meletop kebaboom. Storyline agak kurang satisfied bagi aku. Perhaps lain bagi korang. So bagi yang nak tengok, boleh je tengok then boleh bagi pendapat korang pula. Setiap orang lain pendapat and ada yang tengok dari segi lain. Up to you :)

Untuk filem ni aku bagi 3 out of 5


WARCRAFT


Sinopsis :
Looking to escape from his dying world, the orc shaman Gul'dan utilizes dark magic to open a portal to the human realm of Azeroth. Supported by the fierce fighter Blackhand, Gul'dan organizes the orc clans into a conquering army called the Horde. Uniting to protect Azeroth from these hulking invaders are King Llane, the mighty warrior Anduin Lothar (Travis Fimmel) and the powerful wizard Medivh. As the two races collide, leaders from each side start to question if war is the only answer.
Credit to the owner

Hmm, ada yang aku baca review katanya Independence Day lagi best dari Warcraft. Ehem, lain pula pendapat aku sebenarnya haha. Bagi pendapat aku, Warcraft lagi dan lagi ohsem dari Independence Day tu but as you all know, every movie has its own uniqueness. Tapi kalau nak dibandingkan, Warcraft better. Kalau nak dipilih, aku surely akan pilih Warcraft buat masa ni. Semua pening, kenapa kenapa? Haha okeh, aku kata Warcraft better sebab dia ber-genre action/adventure/fantasy dan action mahupun adventure scene dia sangat cepat. Awal-awal dah nampak adventure dan action filem ni. Yes, aku suka! Thumbs up for this film :) Action scene sentiasa ada fuh best! Untuk effects, aku suka sebab even filem ni antara human dan orc which mean orc tu for sure guna computer tapi aku tak nampak pun. Dia macam real sangat dunia fantasy dengan human tu. Effects dia bagus. Storyline dia pun best sebab pantas scene action/adventure tu haha. Dari segi pelakon pulak, aku sendiri terkejut. Kenapa? Sebab di sebalik muka-muka orc yang ganas tu rupanya ada pelakon yang aku kenal tapi aku tak sangka dia pegang watak paling jahat dan aku benci haha. Siapa dia? Daniel Wu lah. Serius aku terkejut.

Ni lah dia antara pelakon dan watak orc yang dipegang

Daniel Wu yang kanan dan bawah. Okeh haha. Antara pelakon-pelakon lain untuk filem ni adalah Travis Fimmel, Ben Foster, Burkely Duffield etc. Okeh Burkely Duffield pun sangat ohsem dan handsome dalam filem ni tapi watak dia sekejap je haih. Kena tengok baru tahu kenapa sekejap :) So, overall, filem ni sangat best bagi aku. Korang patut tengok tau hihi.

Untuk filem ni aku bagi 4.5 out of 5


Okeh, selesai review aku. Ini bagi pendapat aku sendiri. Kalau bercanggah dengan pendapat korang, tak mengapa sebab setiap orang ada pendapat masing-masing :) Bagi yang belum tengok dua-dua filem ni atau salah satu, korang boleh pergi tengok. Kalau nak guna pendapat aku sebagai rujukan pun boleh, harap dapat bagi sedikit idea bagi sesiapa yang belum tengok k. 

So last sekali, apa pendapat korang mengenai filem ni? Sama ke dengan aku? :) Boleh komen di entri ni eh. In syaa Allah aku baca setiap satu. Terima kasih sudi baca.

Monday, 27 June 2016

Flashlight


Assalamualaikum and hi readers.

Okeh, berakhir sudah peperiksaan VIVA aku tadi. Actually aku orang first among kengkawan aku semua. K, memang stress masatu tapi alhamdulillah lalui dengan tabah even gementar sejuk satu badan nak jumpa pemeriksa haih. Rabbi yaassir wala tu'assir banyak kali disebut dalam hati agar dipermudahkan segalanya dan tenangkan hati :) Maka dengan berakhirnya viva aku tadi, tamatlah semester 2 untuk tahun 2 aku. Woah sekejap gila rasa nak jejak kaki dah untuk tahun 3. More and more hard but still cool dan belajar leklok and get result with flying colours k. In syaa Allah. Fighting!

Masa viva, aku masuk je bilik tu nervous gila but try to keep calm je actually. Duduk je terus dia tanya anything yang dia nak such as describe the RT department, workflow, a bit questions on head and neck cancer, immobilizing devices, gamma vs x-rays etc. Fuh, tabah je lah jawab soalan dia. Hopefully lulus dengan cemerlang amalan klinikal aku ni aamiin in syaa Allah. Oh aku dapat tahu student UiTM tengah final eh? Okeh, good luck tak kira sesiapa pun yang tengah exam :) Do the best and achieve the best aamiin. Wish me luck and doakan aku dapat result cemerlang untuk semua exam aku aamiin.

Sebenarnya tajuk entri ni takde kena mengena just masa aku buat entri ni, aku tengah dengar lagu Flashlight by Jessie J hikhik

Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016

Bersiaran kembali untuk segmen rutin 2bulan sekali di blog Fiza. Kembali dengan Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016. Ada yang tak sempat sertai bulan April yang lepas kan dan juga yang tak berpeluang masuk dalam bloglist blog Fiza. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
http://www.azhafizah.com/

TAMAT : 29 JUN 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1.  Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Julai & Ogos 2016
2.  Copy coding dalam kotak bawah ni dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mei & Jun 2016 

  Terima kasih atas sokongan semua ^__^

Sunday, 26 June 2016

Final


Assalamualaikum and hi everyone!

Yup, aku kurang update blog akhir-akhir ni. Why? Sebab sekarang aku tengah FINAL! Huhu. Tapi final aku dah nak sampai penghujung dah. Sebab tu lah dapat aku update blog sekarang. So, dengan blog yang serba baru ni, aku akan cuba untuk selalu update blog ya (macam ada org kesah pulak haha). 

Aku punya final bukan setakat exam atas kertas, yes aku ada exam amali dan juga klinikal. Woah, pengsan aku tapi alhamdulillah aku dah hadapi dengan tabah haha. Esok bersamaan hari Isnin adalah last exam untuk final aku ni. Ia adalah exam viva means that ia adalah exam klinikal aku. Macam mana? Pemeriksa akan tanya apapa je soalan yang dorang nak (berkaitan dengan radioterapi). Lebih kurang macam situasi interview. Jyeah, chaiyok untuk aku! 

Maka dengan berakhirnya exam final aku esok, berakhirlah semester 2 aku untuk tahun 2. K, tahun depan aku dah jadi student tahun 3 pula. Ya Allah, tabahkanlah aku untuk mengharungi hidup sebagai pelajar. Dah tak lama je lagi nak tahun 4 which mean road to baju pink pun tak lama dah. Fighting! Hopefully dapat graduate pada tahun yang sepatutnya in syaa Allah :)

Wish me luck! Doakan aku dapat result cemerlang aamiin.

Saturday, 25 June 2016

Pencarian Bloglist Sesi Julai by Aisyhah Nyais


Assalamualaikum semua

Yeay, dengan new look blog ni, rasa nak join segmen blogger lain. Btw, terima kasih kepada blogger hebat, Ecah untuk design ni. Tengah blogwalking blog ecah, ternampak pula segmen ecah ni. So, nak cuba lah, mana tahu ada rezeki berada dalam bloglist blogger hebat ni. Oh! Sebenarnya aku nak buat segmen bloglist ni jugak sebab bloglist aku tu kosong haha tapi nanti aku buat eh. Tak tahulah dapat sambutan ke tak segmen bloglist aku tu nanti tapi tak salah mencuba kan :)

So, segmen ni adalah segmen daripada Ecah. Syarat dia pun mudah je in syaa Allah. Jom join semuanya. Klik banner untuk join ya. Pemenang akan dipilih melalui random.org. Jom meriahkan lagi segmen ni k.

Segmen ni berlangsung dari 24/6/2016 sehingga 30/6/2016

Aku nak tag : Tashira | Yaya Shari