Thursday, 9 February 2017

Review : SKIN FOOD



Assalamualaikum semuaaa!

Cuti-cuti pun lama tak update huhu. Idea kering kontang hahaha hokey harini aku nak update produk yang aku beli. Ni produk skincare actually. Aku ni jarang beli produk skincare tambahan hmm. Tapi kali ni aku beli jugak entah kenapa.

Hokey, produk skincare yang aku beli ni dari Korea, nama yang diberi adalah SKIN FOOD. Aku rasa most of you mesti pernah dengar lagi-lagi kalau awak jenis minat skincare Korea ni. Boleh kata ramai suka produk skincare dari Skin Food ni. Aku pun awal-awal memang tak tahu kenapa dorang suka. Lepas aku tengok video-video review orang, produk Skin Food ni main concept dia untuk hasilkan produk with nutritional values of food. Wah maksudnya dorang ni akan buat produk skincare dorang hanya menggunakan nutri dari buah-buahan/makanan. Kira macam natural product lah.

Lepas berjangkit ke aku, aku pun terjebak untuk beli dan cuba. Bekas dia sangat nice. Hokey sebenarnya aku nak cuba produk ni sebab aku ada sedikit masalah kulit mcm muka berminyak, whitehead lah kan. So nak lah jugak cuba mana tahu kan.




Ok, atas ni lah produk yang aku beli. Basically dia untuk scrub and as mask. 

First adalah Egg White Pore Mask. Yup aku beli sebab muka aku senang berminyak so means pori besar. Jadi aku nak cuba lah egg white mask ni. Dia punya texture sangat creamy-like. Aku rasa macam nak makan hahaha tapi jangan makan k. Dah macam aiskrim aku tengok texture dia. Dia pekat dan senang nak apply as mask. Bau yang sangat harum. Weh serius sedap bau dia huhu.




Nampak tak texture dia? Creamy sangat. Serius senang nak apply kat muka. Egg white mask ni sesuai untuk sesiapa yang ada mengalami pori-pori besar. Boleh cuba. Aku dah cuba dan aku sangat suka dengan hasil dia. Aku rasa muka aku kering tapi bukan kering tak berminyak langsung, dia kering lembap. Just nice.

Cara pakai :
Lepas basuh muka, apply mask ni ke seluruh muka tapi avoid kawasan mata dan mulut. Biarkan selama 10-15 minit, then boleh basuh dengan warm water.
Untuk Egg White Pore Mask, aku bagi 4/5

Seterusnya adalah Rice Mask Wash Off dan Black Sugar Mask Wash Off. Awat aku letak sekali? Sebab both act as scrub muka. Beza dia adalah, Rice Mask lebih gentle dan lembut while Black Sugar Mask lebih extreme dan kasar. So, untuk kulit sensitif, aku sarankan korang pakai Rice Mask. Untuk kulit normal yang nak gentle scrubbing pun boleh guna Rice Mask dan kalau kulit normal nak extreme scrubbing boleh guna Black Sugar Mask. Daaan, untuk scrubbing ni korang gunakan dalam 1/2 kali seminggu je hokey. Tak sesuai kalau scrubbing selalu sangat. Orait good! Aku dah try both and the effect was superb sebab kulit aku jadi lembut mulus je. Korang akan rasa asyik nak sentuh muka je. Feel the softness of the face :)


Rice Mask Wash Off

Black Sugar Mask Wash Off


Cara pakai :
Lepas basuh muka, apply mask ni ke seluruh muka tapi avoid kawasan mata dan mulut. Biarkan selama 10-15 minit, then boleh basuh dengan warm water.
Untuk Rice Mask Wash Off dan Black Sugar Mask Wash Off, aku bagi 4/5

Orait done! Ni adalah review dari aku. Lain orang lain reviewnya. Effect skincare pun depends on your own face. Ada orang effect cepat, ada orang effect lambat. So sabar. Andd please untuk penjagaan muka, jangan selalu tukar-tukar pencuci muka. Pencuci muka kan main skincare kita so kalau selalu tukar-tukar, risau rosak kulit muka nanti. By the way, take good care of your skin k. That's all. Ada apa-apa soalan boleh komen :)